Плодове:Стар френски сорт, открит в края на XIX век с родители Добра Луиза и Клержо. Един от най-разпространените сортове в световен мащаб. Плодовете са едри, до много едри (170г), като нерядко са (200-300г), а се срещат и до (450г), най-често с кратуновидна форма. Кожицата е тънка, слабо грапава, бронзовожълта, понякога с лек бакъренооранжев или розов руменец по огряваната страна. Месото е белезникавокремаво, полутопящо се, сладко, ароматично, доста приятно, с добро качество. Плододава и върху двегодишна дървесина.
Опрашители:Вилямова масловка, Пас Красан, Д-р Жюл Гюйо, Добра Луиза, Клапов любимец, Пакхамс триумф, Жифардова масловка. Сортът е добър опрашител.
Технологична характеристика:Беритбена зрелост плодовете придобиват в края на септември, а консумативна към средата на октомври. При хладилни условия се съхраняват до началото на януари. Отлични са за преработка в нектар и добри за компот и прясна консумация. Плодовете понасят средно транспорт.
Web & Graphic Design | SAVOV.bg - All rights reserved.