Плодове:Едри (50г), с издължена форма като на сливата, с тъмно-виолетов цвят, а кожицата е покрита с нежен мъх. Вкусът е съчетание между двата плода, с преобладаващ вкус на кайсия – сладък с леко възкисела жилка.
Опрашители:Самоопрашващ се сорт (самофертилен).
Технологична характеристика:Родители на новия ботанически вид Стендесто са синята слива от сорт Стенлей и кайсията от сорт Модесто. Предимството на Стендесто е неговата доказана устойчивост на опасната болест шарка. При добре узрелите плодове съдържанието на захар е около 17-18%, благодарение на което „сладката кръстоска” е идеална за приготвянето на ракия. Стендесто се отличава с богатия си минерален и витаминозен състав. Подходящ е за приготвяне на апетитни мармалади, сладка, конфитюри и мусове.
Web & Graphic Design | SAVOV.bg - All rights reserved.